Welkom

Ik hoop dat je inspiratie vindt op mijn site!

Reacties of suggesties voor onderwerpen zijn welkom op mijn e-mailadres: bertflier72@gmail.com.

Veel plezier,

Bert Flier

maandag 2 januari 2012

3in1Sports Kerststage Nijverdal 2011

De dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw was ik in Nijverdal. Lekker drie dagen lang aan de slag om mijn passie voor het zwemmen, mountainbiken en lopen te delen met een brede groep sporters, samen met de Belgische offroad-prof Jim Thijs en zwemtrainer Frank Huisman.

De uitvalsbasis voor deze 3in1Sports offroadstage is de Wilgenweard, een sportherberg die pal tegen de bossen van de Sallandse heuvelrug ligt. Een superlocatie: het spiksplinternieuwe zwembad van De Ravijn ligt op een dikke kilometer, je kunt vlakbij fantastisch lopen in de bossen en er liggen tientallen offroad tracks vlak in de buurt. Mogelijkheden te over om lekker te werken aan de mountainbikevaardigheden en om de conditionele en (zwem)technische basis te leggen voor het komende seizoen.

Dinsdag 27 december beginnen we met een offroad circuittraining. In een mooi stuk bos op 500 meter van onze locatie wisselen we anderhalf uur lang blokken lopen af met romp- en buikspiersetjes. Gedoseerd en op zo'n manier dat een paar mensen gedurende de volgende twee dagen aangeven spieren te voelen waarvan ze het bestaan niet durfden te vermoeden.

Na de lunch staat de eerste mountainbiketraining op het programma. We hebben mazzel, want wanneer we wegrijden blijken de omliggende bossen volgehangen met lintjes vanwege een atb-toertocht die morgen wordt georganiseerd. Als Kleinduimpjes volgen we de lintjes, om na een paar kilometer het parcours te laten voor wat het is: we hebben namelijk een heel interessante afdaling gevonden die perfect is om aan de stuurvaardigheid te werken. Dat was in het begin best lastig:


Na een half uurtje konden de meesten al heel vlot naar beneden. Echt heel gaaf om te zien hoe snel een groep zich ontwikkeld en wat mensen allemaal kunnen en durven na de uitleg en een paar keer oefenen.


's Avonds is er een Q&A sessie met Jim: wat is het verschil tussen een gewone mountainbike en een 29-er? Wat is een verstandige bandenkeuze? Hoe stel ik m'n voorvering af? Maar ook: hoe traint een offroad-prof nu eigenlijk zijn technische vaardigheden? Gewoon, door afdalingen en beklimmingen op te zoeken die nog een uitdaging zijn en daar de technische grenzen te verleggen. Daarbij wordt regelmatig gevallen, vandaar dat Jim deze trainingen in het voorseizoen doet. Naarmate de wedstrijden dichterbij komen 1x per week de techniek onderhouden, maar zonder grote risico's te nemen: heel aan de start staan is natuurlijk voorwaarde om goed te kunnen presteren.

Woensdagochtend staan we op tijd op, want om half negen staat de eerste zwemtraining op het programma. Een aantal mensen wordt door Frank op video vastgelegd voor een technische zwemanalyse. We doen een 100 meter-test slaglengte en slagfrequentie-test op basis waarvan we voor iedereen individueel kunnen aangeven waar je aan kunt werken om vooruitgang te boeken (het principe van deze test wordt binnenkort in de Triathlon Sport door Frank Huisman beschreven). Het pièce de résistance van deze training is een anaeroob capaciteitsblokje: 4x50 volle bak met 1.30 als rust. Het zwembad roffelt van de inspanning.
Na het zwemmen lopen we ontspannen een uurtje in het bos. Smiles all over the place: het is 11 graden, er schijnt een flauw zonnetje en de sfeer is ontspannen.


Daarna lunchen en op de mountainbike. We rijden naar een nieuwe locatie, een zandkuil in de bossen achter Hellendoorn. Daar zetten Jim en ik een lekker technisch rondje uit, met als grote uitdaging een drop-off gevolgd door een technische zandafdaling de kuil in. Dit is weer een treetje hoger dan gisteren. Ik geniet ervan als ik zie dat mensen die in eerste instantie denken dat je hier dus niet met een fiets naar beneden kan, dat tot hun eigen verbazing even later zelf doen. Aan het eind van de training rijden we een half uur lang aaneengesloten het rondje. Conditioneel zwaar, technisch uitdagend: dit is zoals mountainbiken hoort te zijn.


De derde en laatste dag starten we met een zwemclinic van Frank. De kern is het optimaal leren afstellen van de slaglengte en slagfrequentie. Nieuw materiaal voor de meesten die veel inzicht geeft in mogelijkheden tot verbetering.

Na het zwemmen gaan we weer terug naar het zwembad. Nu met de loopschoenen aan, want pal achter het zwembad ligt een schitterende langgestrekte heuvel die fantastisch is om het bergop en bergaf lopen te trainen. Dat doen we doen ook, volle bak. Jim demonstreert zijn zelfontwikkelde afdaaltechniek: licht landen op de voorvoeten, controle houden over je snelheid en met de armen tegengesteld draaien om stabiel te blijven.

Na de lunch doen we de afsluitende mountainbiketraining. We rijden nogmaals naar de zandkuil, want de mogelijkheden daar zijn eindeloos. Letterlijk trouwens, want tijdens het voorrijden van het nieuwe, schitterende rondje raken we een deelnemer kwijt. Na een kwartiertje wachten duikt hij gelukkig weer op. Eén verkeerde afslag en het is gebeurd in deze bossen die wemelen van de paadjes.

Na drie dagen, zeven trainingen en veel en lekker eten zit het er dan op. Nog maar één jaartje wachten en dan staat de volgende Kerststage alweer op het programma.

Wil je ook een keertje mee op trainingsstage? Dat kan! Je kunt kiezen uit vijf stages:

15-22 maart 2012 Voorjaarsstage Malaga
06-09 april 2012 Paasstage Ardennen (deze stage is al volgeboekt)